Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç satışlarına yönelik önemli düzenlemeler getireceklerini açıkladı.
Konut sektöründe başarıyla uygulanan doğrulanmış ilan düzenlemesinin, otomotiv sektörüne de entegre edileceğini belirten Bakan Bolat, yeni düzenleme kapsamında yetki belgesi olmayan galericilerin artık ilan girişi yapamayacağını vurguladı. Bu adım, otomotiv sektöründe güvenilirliği artırmayı ve tüketicileri sahte ilanlardan korumayı hedefliyor.
15 Eylül’de devreye alınacak olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), ilk etapta emlak sektöründe uygulanacak, ardından kısa süre içinde otomotiv ilanlarına da entegre edilecek. Bu sistem sayesinde, ilan vermek isteyen kişilerin, ilanın doğrulanması için EİDS’ye yönlendirilmesi zorunlu olacak. İlanda belirtilen aracın, ilan veren kişiye, bu kişinin birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ya da eşine ait olup olmadığı sistem üzerinden doğrulandıktan sonra ilan yayına alınabilecek.
Bakan Bolat, düzenlemenin, galericiler için de geçerli olacağını belirterek, “Taşıtın galerici vasıtasıyla ilana verilmesi durumunda, galericinin yetki belgesine sahip olması zorunlu olacak. Yetki belgesi olmayan galericiler, ilan girişi yapamayacak. Bu düzenleme ile sadece yetki belgesine sahip ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmeler ilan verebilecek.” dedi.
Sahte İlanlara ve Manipülatif Fiyat Artışlarına Son Verilecek
Otomotiv sektöründe yetki belgesi olmaksızın faaliyet gösteren işletmelere bugüne kadar yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uygulandığını hatırlatan Bolat, yeni düzenleme ile sahte veya yanıltıcı ilanların önüne geçilerek spekülatif fiyat artışlarının engellenmesinin hedeflendiğini belirtti. Bakanlık, sektördeki arz-talep dengesizlikleri nedeniyle yaşanan fiyat artışları ve stokçuluk gibi sorunlara karşı, makroekonomik tedbirlerin yanı sıra bu tür düzenlemeleri hayata geçirmekte kararlı.
Bakan Bolat, ayrıca “6 ay 6 bin kilometre” olarak bilinen ikinci el araçların satış ve pazarlama kısıtlaması kapsamında bugüne kadar yaklaşık 52 milyon lira para cezası kesildiğini bildirdi. Yine, ikinci el motorlu kara taşıtlarının tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına kısıtlama getirildiğini ve bu düzenlemeye aykırı hareket edenlere bugüne kadar 90 milyon lira para cezası uygulandığını hatırlattı.
Yetkili Bayilere Ağır Yaptırımlar
Bakan Bolat, il tescil motorlu kara taşıtı ticaretiyle ilgilenen yetkili bayilerin, tüketicilerin sıfır taşıtlara ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunmasının yasaklandığını da belirtti. Stokçuluk kapsamında faaliyet gösteren bayilere bugüne kadar yaklaşık 294 milyon lira idari para cezası kesildiğini ve bu bayilerin yetki belgelerinin iptal edilerek 1 yıl süreyle ikinci el taşıt ticareti yapmalarının engellendiğini aktardı.
Son olarak, Bakan Bolat, otomotiv piyasasında yapılan düzenlemeler, yoğun denetimler ve uygulanan yaptırımlar sayesinde araç fiyatlarındaki yapay artışların önüne geçildiğini ve vatandaşların sıfır ve ikinci el araçlara daha kolay erişim sağladığını vurguladı. Bolat, “Önümüzdeki günlerde otomotiv piyasasındaki normalleşmenin artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Bakanlık olarak, piyasanın adil, rekabetçi ve istikrarlı şekilde işlemesini sağlamak ve manipülatif fiyat artışlarının yarattığı olumsuzlukları önlemek amacıyla denetimlerimiz sürecek. İhtiyaç duyulması halinde, ilave tedbirleri de hızla uygulamaya alacağız.” diye konuştu.