YouTube

  • DOLAR
    %0,06
  • EURO
    %0,41
  • ALTIN
    %0,08
  • BIST
    %2,26
Yozgat Mektebi Sultani Futbol Takımı, Anadolu’nun İlk Futbol Takımı Olarak Tarihe Kazındı!

Yozgat Mektebi Sultani Futbol Takımı, Anadolu’nun İlk Futbol Takımı Olarak Tarihe Kazındı!

Osmanlı döneminde Yozgat’ta kurulan ve Anadolu’da ilk futbol takımı olarak tarihe geçen Yozgat Mektebi Sultani Futbol Takımı’nın hikayesi, Yerköy Tarihi Anıları Facebook sayfası gün ışığına kavuştu.

Anadolu’da kurulan ilk Futbol Takımı olarak tarihte yerini almıştır.

Anadolu’da İlk Futbol Takımı Yozgat’ta Kuruldu

Yozgat Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından 1910 yılında Mektep müdürü Bahattin Efendi ve Terbiye-i bedeniye muallimi Salih Şevket Efendi idaresinde, öğrencileri eşliğinde kurulmuştur. Sultani Futbol Takımının forması, Beyaz Fanila üzerine Kırmızı hilal resmedilmiş, belden dizkapağa kadar olan bölümde ise pantolon bulunmaktadır.

Balkan savaşında babaları şehit düşen subay çocukları Yozgat Sultanisinde parasız yatılı olarak okumaktadır. Futbol ateşinin Anadolu’ya bu kadar hızlı yayılması, 1910 Yılında Yozgat Sultani Futbol takımının kurulmuş olması tesadüf değildir.

1914 Yılı yazında Seferberliğin ilan edilmesiyle birlikte Yozgat Lisesi öğrencilerini tamamı gönüllü olarak cepheye gittiği için 1915 yılında hiçbir öğrencisi okula dönmediği için lise kısmı kapatılmıştır. 1910 Yılında kurulan Lisenin Futbol takımı da seferberliğin ilanı sonrası 207 öğrencisinin tamamı Çanakkale cephesine gönüllü olarak katılmış, geriye dönenlerin sayısı sadece 15 kişidir. Kahraman Yozgat lisesi öğrencileriyle birlikte Futbol takımı da tarihe gömülmüş, Günümüze o tarihte çekilen Yozgat Sultani Futbol Takımının bu resmi ışık olmuştur.

Tarihe Kazınan Anılar:

Ne yazık ki, 1915 yılında lise kısmı kapatıldığı için Yozgat Mektebi Sultani Futbol Takımı da tarihe gömüldü. Günümüzde o şanlı geçmişe dair tek ışık, 1910 yılında çekilen ve Yerköy Tarihi Anıları Facebook sayfası tarafından paylaşılan futbol takımının fotoğrafıdır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji