YouTube

  • DOLAR
    %0,12
  • EURO
    %0,34
  • ALTIN
    %0,09
  • BIST
    %2,26
Yozgat Emlakçılar Odası Başkanı Asım Çelikel: Kira Artış Sınırı Kalktı, Yeni Dönemde Adil ve Dengeli Yaklaşım Şart”

Yozgat Emlakçılar Odası Başkanı Asım Çelikel: Kira Artış Sınırı Kalktı, Yeni Dönemde Adil ve Dengeli Yaklaşım Şart”

Türkiye Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Yozgat İl Temsilcisi, Yozgat Emlakçılar Odası Derneği Başkanı ve Yaşam Emlak sahibi Asım Çelikel, yüzde 25’lik kira artış sınırı kanununun bugün itibarı ile yürürlükten kalkması ile başlayacak yeni dönemi değerlendirdi.

Çelikel yeni dönemde de kiracı ve ev sahibi arasında bir köprü olacaklarını, tarafların çıkarlarını koruyacaklarını ifade etti.

Konut kiralarında üst sınır olan yüzde 25’lik kira artış sınırı kanunu, uzatılması hakkında bir çalışma yapılmadığı için bugün sona erdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Yozgat İl Temsilcisi, Yozgat Emlakçılar Odası Derneği Başkanı ve Yaşam Emlak sahibi Asım Çelikel gazetemize özel bir açıklama yaptı.

Açıklamasına, kanunun yürürlükten kalkmasının kiracılar için kötü, ev sahipleri için iyi bir haber olduğunu vurgulayarak başlayan Çelikel, “Kanun, konut kiralarına yapılacak zam oranında üst sınırı belirlemekteydi. Kiracı, ev sahibinin kiraya en çok kaç lira zam yapabileceğini önceden biliyordu. Örnek verecek olursak, evini 5 bin TL’ye kiralayan bir ev sahibi kira bedeline en fazla 5 bin TL’nin yüzde 25’i olan bin 250 TL zam yapabiliyordu. Ancak bundan sonra kirayı ev sahibi ile kiracı arasında yapılacak pazarlık belirleyecek. Her iki kesiminde çıkarlarını gözetmeye devam edeceklerini ifade eden Başkan Çelikel; “Kanun öncesinde olduğu gibi yeni dönemde de kiracı ve evsahiplerimizin haklarını ve çıkarlarını gözetmeye devam edeceğiz. Çünkü her iki kesim de birbirine muhtaç ve birbirini tamamlayan unsurlar. Kiracı olmazsa ev sahibinin evi boş kalır. Konut olmazsa da bu sefer kiracı ikamet için ev bulamaz. Bu sebeple bizler her zaman olduğu gibi yine her iki kesimin çıkarları yönünde haerket etmeye devam edeceğiz.

Bulacağımız orta yol ile kiracılarımızı ev sahiplerine ezdirmeyecek, ev sahiplerimizi de mağdur etmeyeceğiz.” dedi.

Çelikel açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı;

ESKİ VE YENİ KİRACI AYRIMI

“Zam sınırının kalkmasıyla birlikte, yeni kiracılar ile eski kiracılar arasında farklılık olabileceği doğru. Bu durumda, ev sahiplerinin yeni kiracılar için farklı bir kira ücreti belirlemesi mümkün olabilir. Ancak, ev sahiplerinin mevcut kiracıları için değişiklik talep etmeyeceklerini düşünüyorum.

Kiracılar arasında adil bir muamele sağlamak, ev sahipleri için de önemli bir önceliktir. Bugünden itibaren başlayan yeni dönemde öncelikli olarak kiracıların haklarını göz önünde bulundurarak, kira ücretlerinde yapılacak her türlü düzeltmenin adaletli ve dengeli olması gerektiğini düşünüyorum.”

HEM KİRA HEM DE KONUT FİYATLARINDA HAREKETLİLİK YAŞANACAK

Kirada %25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte kira fiyatlarında yukarı doğru belirli bir hareketlilik bekliyoruz. Ancak, öte yandan konut fiyatlarında da bir düşüş yaşanıyor. Bu hareketliliklerin nedeni ise tamamen ekonomik koşullara ve gayrimenkul sektöründeki diğer faktörler.

Kiracıların ve ev sahiplerinin çıkarlarını dengede tutmak adına, kira artışları konusunda adil ve dengeli bir yaklaşım benimsemeyi hedeflemeli. Aynı şekilde ev sahibi de kiracısını düşünmek zorundadır. TEFE ve TÜFE gibi ekonomik göstergelere de dikkat ederek, ev sahibi ve kiracı arasında ortak noktayı bulacak, kararlarımızı her iki tarafı da üzmeden şekillendireceğiz.

EV SAHİPLERİ ZAM KONUSUNDA MAKUL VE ADALETLİ OLMALI

Ev sahiplerinin zam taleplerinin makul ve adaletli olması önemlidir. Ev sahipleri, kira fiyatlarını artırırken bölgesel ekonomik koşulları, gayrimenkul piyasasındaki trendleri ve kiracıların ödeme gücünü dikkate almalıdır. Ayrıca, zam miktarının açık ve önceden belirlenmiş olması, hem ev sahipleri hem de kiracılar arasında olası anlaşmazlıkları önleyebilir.
Konut kiralarında düşüş olmaz, aksine artış olacaktır. Daire satış fiyatları da artacaktır. Bu yanıt, konut piyasasında yaşanan dinamikleri ve arz-talep dengesini göstermektedir. Son dönemde yapılan ekonomi yönetimi açıklamaları, konut fiyatlarında reel bazlı düşüşün yaşanabileceğini belirtse de, bu durumun kiraları etkilemesi beklenmiyor.

Tam tersine, konut fiyatlarında artış trendinin devam etmesi, kira fiyatlarında da yükselişe neden olabilir. Bu nedenle, kira fiyatlarında bir düşüş beklemek yerine, artış olacağı öngörüsü daha mantıklı görünmektedir.

KONUT SATIŞLARINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ

Bu beklentimizi %25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte, konut fiyatlarında yaşanan düşüş de destekliyor. Bu sebeple yatırım amaçlı konut alımlarında bir artış bekliyoruz. Bu düzenlemenin kalkmasıyla birlikte, yatırımcıların daha fazla esneklik ve potansiyel getiri elde etme imkanı bulacağını düşünüyoruz.
Özellikle Temmuz ayı sonrasında, satışlarımızda artışlar gözlemleyeceğimizi öngörüyoruz. Yatırımcılarımıza daha geniş bir kira artışı potansiyeli sunarak, konut alımlarının canlanmasını ve piyasada hareketliliğin artmasını bekliyoruz.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji