Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yerli Mercimek Çeşitlerinin Üretimi Artırılıyor, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Örnek Çalışmalar

Yozgat İl Tarım ve

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, il genelinde yerli mercimek çeşitlerinin üretimini artırmak ve çiftçilere tanıtmak amacıyla Yerli Mercimek çeşitlerinin demonstrasyonlarını gerçekleştirdi.

Bu kapsamda yapılan hasat ve harmanlar, İl Müdürü Tanju Özkaya’nın katılımıyla ve teknik personel nezaretinde çiftçilerle birlikte gerçekleştirildi.

İl Müdürü Tanju Özkaya, demonstrasyon çalışmalarıyla ilgili olarak insan beslenmesinde önemli bir yer tutan baklagillerin üretiminin artırılmasının ülke için büyük bir önem taşıdığını vurguladı.

Yozgat’ın yeşil mercimek üretiminde Türkiye genelinde önde olduğunu belirten Özkaya, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak yerli çeşitlerin yaygınlaştırılması için çaba harcadıklarını ifade etti.

Özkaya, şunları söyledi: “İlimizde çiftçiler genellikle kendi aralarında değişimle veya piyasadan aldıkları tohumlarla ekim yapmaktadırlar. Ancak Bakanlığımızın araştırma kuruluşları tarafından geliştirilen ve tescil edilen daha verimli çeşitlerimiz bulunmaktadır. Bu çeşitleri çiftçilerimize tanıtarak ekimlerini teşvik etmek ve üretimi artırmak istiyoruz.”

Bu amaçla Merkez, Sarıkaya ve Sorgun ilçelerine bağlı 7 köyde 8 önder çiftçiyle birlikte 95 dekar alanda demonstrasyon çalışması yapıldığını belirten Özkaya, Bakanlığa bağlı enstitülerce geliştirilen çeşitlerin hasatlarının gerçekleştirildiğini aktardı.

Yapılan demonstrasyonların üretim sezonu boyunca teknik personel tarafından takip edildiğini ve iklim koşullarına rağmen beklenen verimlerin üzerinde sonuçlar alındığını dile getirdi.

Özkaya, çiftçilere özellikle Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen kışlık ve yazlık yeşil mercimek çeşitlerini, ayrıca kırmızı mercimek çeşitlerini önererek yerli tohumlarla üretim yapmalarını teşvik ettiklerini vurguladı.

Özkaya, Bu tür çalışmaların devam edeceğini ve Yozgat’ın tarımsal üretim potansiyelinin artırılmasına yönelik çabalara devam edeceklerini belirtti.