Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yapılandırma ile Vergi ve Belediye Borçları Taksitlendirilecek

Yapılandırma kapsamında araçlar için

Yapılandırma kapsamında araçlar için ödenecek MTV, idari para cezaları ve geçiş ücreti ile ilgili borçların taksitlendirilmesi mümkün olacak.

Belediyelerin su, atık su ve katı atık hizmet bedelleri ile aldığı paylar ve diğer alacaklar ile büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri, su ve kanalizasyon bedelleri de yapılandırılacak. Vergi cezaları ve gümrük yükümlülükleriyle ilgili dava açılmış olan tutarların ödemesi de düzenleme kapsamında yapılacak.

Düzenlemenin yayımından önce başlatılan, ancak tamamlanamayan vergi incelemeleri ve takdir işlemleri de devam edecek. İştirak nedeniyle kesilen vergi ziyaı cezalarında ise cezanın yüzde 25’i ödendiğinde kalan yüzde 75 tahsil edilmeyecek.

Depremzedelerin acil ihtiyaçları ve bölgenin yeniden inşası için kurumlardan tek seferlik ek vergi alınması öngörülüyor. Kurumlar Vergisi mükellefleri tarafından 2022 yılına ilişkin beyannamede gösterilen istisna ve indirim tutarları üzerinden yüzde 10 oranında, yurtdışından elde edilen istisna kazançlar üzerinden ise yüzde 5 oranında tek seferlik ek vergi alınacak.

Ayrıca OHAL ilan edilen illerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen merkezlerdeki tütün üreticilerinin bir araya gelerek kurdukları kooperatiflerce üretilen sarmalık kıyılmış tütün mamulleri için özel tüketim vergisi oranı da 31 Aralık 2024 tarihine kadar yüzde 50 indirimli uygulanabilecek.

Yapılandırma kapsamındaki borçlar için ödemeler taksitlendirilebilecek ve bu şekilde ödeme yapmak isteyenlerin başvuruları kabul edilecek. Düzenleme, vergi cezaları ve gümrük yükümlülükleri ile ilgili dava açılmış tutarların yapılandırılmasını da içeriyor.

Belediyelerin hizmet bedelleri ile aldığı paylar ve ücret alacakları da yapılandırılacak. Vergi incelemeleri ve takdir işlemleri düzenlemenin yayımından önce başlatılmış olsa bile devam edecek ve iştirak nedeniyle kesilen vergi ziyaı cezalarında, cezanın yüzde 25’i ödendiğinde kalan yüzde 75 tahsil edilmeyecek.

Depremzedelerin acil ihtiyaçları ve bölgenin yeniden inşası için kurumlardan tek seferlik ek vergi alınması öngörülüyor. Kurumlar Vergisi mükellefleri tarafından 2022 yılına ilişkin beyannamede gösterilen indirim tutarları üzerinden yüzde 10 oranında, yurtdışından elde edilen istisna kazançlar üzerinden ise yüzde 5 oranında tek seferlik ek vergi alınacak.

OHAL ilan edilen illerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen merkezlerdeki tütün kooperatifleri tarafından üretilen sarmalık kıyılmış tütün mamulleri için özel tüketim vergisi oranı da 31 Aralık 2024 tarihine kadar yüzde 50 indirimli uygulanabilecek.