Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin İlk Yerli Haberleşme Uydusu TÜRKSAT 6A Uzaya Fırlatıldı

Türkiye’de üretilen ilk haberleşme

Türkiye’de üretilen ilk haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A, ABD’de SpaceX şirketinin Florida’daki Cape Canaveral fırlatma tesisinden Falcon 9 roketiyle başarıyla uzaya fırlatıldı. Fırlatma, Türkiye saati ile 02:30 civarında gerçekleşti ve uydu yaklaşık yarım saat sonra başarıyla roketten ayrıldı.

Üretim ve Teknik Detaylar

TÜRKSAT 6A, TÜBİTAK Uzay’ın proje yöneticiliği altında, TUSAŞ, Aselsan ve CTECH’in iş birliğiyle üretildi. Uydu, Dünya’dan 35.786 kilometre uzaklıkta, 42 derece doğu yörüngesine yerleşecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, fırlatmadan 67 dakika sonra uydudan ilk sinyalin alındığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Video Mesaj

Fırlatma törenine bir video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜRKSAT 6A projesindeki alt sistemlerin, uydu yer istasyonu ve yazılımların yüzde 81’den fazlasının milli imkanlarla üretildiğini belirtti.

Törene Katılan Yetkililer

ABD’deki törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, CTECH Genel Müdürü Cüneyd Fırat ve diğer yetkililer katıldı.

TÜRKSAT 6A’nın Görevleri ve Hedefleri

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes’in Anadolu Ajansı’na verdiği bilgilere göre, TÜRKSAT 6A ile birlikte Türkiye, kendi haberleşme uydusunu yapıp uzaya gönderebilen 11 ülke arasına girdi. Projenin hedefi, mevcut uyduların yedeklenmesini sağlamak ve kapasiteyi artırmak. Testlerin tamamlanmasının ardından yaklaşık bir ay içinde faaliyete geçmesi beklenen uyduyla Türksat’ın hizmet verdiği kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı içerecek şekilde genişleyecek. Böylece Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak.

Yaklaşık 4,2 ton ağırlığındaki TÜRKSAT 6A’nın ömrü yaklaşık 15 yıl olacak. Bu süre boyunca Türkiye’nin haberleşme uyduları alanındaki ihtiyacının büyük bölümü TÜRKSAT 6A’dan karşılanması planlanıyor. TÜRKSAT 6A’nın çalışmalarına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı çatısı altında 2014 yılında başlanmıştı. Projenin maliyetine dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Türkiye’nin Uydu Tarihi

Türkiye’nin ilk yerli üretim yer gözlem uydusu İMECE, 15 Nisan 2023’te fırlatılmıştı. İletişim amaçlı olarak uzaya gönderilen haberleşme uyduları, televizyon, radyo, internet, telefon ve askeri uygulamalarda kullanılıyor. Dünya yörüngesine yerleştirilen ilk yapay uydu, Sovyetler Birliği tarafından 4 Ekim 1957’de fırlatılan Sputnik 1 olmuştu. Ticari amaçla yörüngeye yerleştirilen ilk doğrudan aktarılı haberleşme uydusu ise 1961 yılında gönderilen Telstar oldu.

Türkiye’nin aktif haberleşme uydusu filosunda, TÜRKSAT 6A ile birlikte toplamda 6 uydu bulunuyor. En eskisi, 13 Haziran 2008’de yörüngeye gönderilen TÜRKSAT 3A uydusu. Dünya yörüngesinde bu yıl itibarıyla 3.350 civarında haberleşme uydusu bulunuyor.