YouTube

  • DOLAR
    %0,14
  • EURO
    %0,42
  • ALTIN
    %0,13
  • BIST
    %-1,81
Türkiye’de 485 Diri Fay Hattı Var, Peki Yozgat’ta Deprem Tehlikesi Artıyor mu?

Türkiye’de 485 Diri Fay Hattı Var, Peki Yozgat’ta Deprem Tehlikesi Artıyor mu?

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlanan güncel Türkiye Diri Fay Haritası’na göre, ülke genelinde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor.

Bu harita, deprem araştırmaları yürüten kurumlar, kuruluşlar ve üniversiteler tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlanan güncel Türkiye Diri Fay Haritası’na göre, ülke genelinde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor. Bu harita, deprem araştırmaları yürüten kurumlar, kuruluşlar ve üniversiteler tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.

Doğu Anadolu Fay Hattı

Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlamakta ve Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi’nde son bulmaktadır. Bu fay hattı Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş üzerinden geçmekte ve Erzincan’dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşmektedir.

Kuzey Anadolu Fay Hattı

Türkiye’nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Saros Körfezi’nden başlayarak Aras Vadisi’ne kadar uzanmaktadır. Bu kuşak, Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit Vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçmektedir. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik de bu fay hattı kuşağında yer almaktadır.

Batı Anadolu Fay Hattı

Batı Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan diri faylar, Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanmaktadır. Bu fay hattına uyum gösteren deprem kuşağı, Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir’i içine alır. Ayrıca Burdur ve Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın kuzey eteklerinde de diri faylar bulunmaktadır.

Türkiye’de Risk Altındaki Bölgeler

AFAD tarafından sağlanan bilgilere göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6’şar, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere toplam 24 ilin kent merkezinden aktif fay hattı geçmektedir. Ayrıca, 80’den fazla ilçe de doğrudan aktif fay hatları üzerinde bulunmaktadır.

En Riskli Bölgeler

Birinci Derece Riskli Bölgeler: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

İkinci Derece Riskli Bölgeler: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin, Nevşehir.

En Az Riskli Bölgeler: Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya, Karaman.

Güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası, deprem tehlikesine karşı bilinçlenme ve önlemler alınması açısından büyük önem taşıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve diğer ilgili kurumlar, deprem riskini minimize etmek için çalışmalarına devam etmektedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji