Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye ve Kazakistan Arasında Tarımsal işbirliği protokolleri imzalandı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Soğan ve Domateste Rekolte Artışını Açıkladı, Tarımsal Ürün Alımındaki Sorunları ve İklim Değişikliği ile Mücadele Yatırımlarını Duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Soğan ve Domateste Rekolte

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl tarımsal üretimde önemli artışlar öngördüklerini belirtti.

Yumaklı, soğanda geçen yıl 2,6 milyon ton olan rekoltenin bu yıl 2,8 milyon tona çıkmasını, domateste ise geçen yıl 5,5 milyon ton olan rekoltenin 6,1 milyon tona yükselebileceğini açıkladı. Bununla birlikte, bazı sanayicilerin ürün alımında sorunlar yarattığını ifade eden Yumaklı, Ticaret Bakanlığı ile birlikte bu durumları yakından takip ettiklerini ve gerekli müdahaleleri yaptıklarını belirtti.

Yumaklı, Kazakistan Tarım Bakanı Aidarbek Saparov ve heyetiyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmeler sonucunda iki ülke arasında dört önemli işbirliği protokolü imzalandı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Kazakistan Ulusal Tarım Bilimleri Eğitim Merkezi arasında ‘Tarımsal Araştırma ve İşbirliği İyi Niyet Protokolü’, Kazakistan Ulusal Tarım Bilimleri Eğitim Merkezi ile Türkiye Arıcılık Birliği arasında ‘Uluslararası Bilimsel ve Pratik İşbirliği Protokolü’, Kazakistan Ulusal Tarım Bilimi Eğitim Merkezi ile Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi arasında işbirliği protokolü, ayrıca Tarım Sigortaları konusunda ‘Devlet Destekli Tarım Sigortaları Alanında İşbirliği Niyet Beyanı’ imzalandı. Yumaklı, bu işbirliklerinin iki ülke arasındaki tarımsal ticareti ve karşılıklı tecrübe aktarımını güçlendireceğini ifade etti.

Bakan Yumaklı, Kazakistan ile ikili ticaret hacminin 2023 yılında 6,5 milyar doları geçtiğini ve bu rakamı 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Tarımsal ticaretin ise 300 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Yumaklı, bu rakamın potansiyelin çok altında kaldığını ve artırılması için her türlü işbirliğine açık olduklarını vurguladı. Ayrıca, Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerinde tarım sigortaları sisteminin kurulması yönündeki çalışmalarına da değindi ve nihai hedeflerinin ‘Türk Devletleri Teşkilatı Tarım Sigortaları Birliği’nin kurulması olduğunu belirtti.

İklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çeken Yumaklı, Çukurova bölgesinde son 22 yılda yapılan yatırımları ve bu bölgedeki su yönetimi projelerini aktardı. Çatalhan ve Seyhan Barajı’ndan yapılacak su aktarım projeleri ile su verimliliğini artırmayı hedeflediklerini söyledi. Yumaklı, mevcut sulama sistemlerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini ve suyun verimli kullanılmasının önemine vurgu yaptı.

Yumaklı, sözleşmeli üretimin hem üreticiler hem de sanayiciler için kritik olduğunu belirtti. Tarım sektöründe karşılaşılan sorunların çözümü için bakanlık olarak destek verdiklerini ve tip sözleşmeler düzenleyerek üreticilerle sanayicilerin korunmasını sağladıklarını ifade etti. Tarım sektörünün karşı karşıya olduğu zorluklara rağmen, üreticilere olan desteklerinin süreceğini ve her türlü sorunu çözmek için gece-gündüz çalışacaklarını sözlerine ekledi.