Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Otomotiv Sektörü Haziran Ayında İhracatta %12,4 Azalış Gösterdi

Türkiye’nin otomotiv sektörü, Haziran

Türkiye’nin otomotiv sektörü, Haziran ayında ihracatını yüzde 12,4 azaltarak 2,6 milyar dolar olarak gerçekleştirdi. Sektör, Türkiye’nin toplam ihracatında yüzde 14,1’lik bir pay aldı.

Tedarik endüstrisi, sektörün en büyük ürün grubu olarak yüzde 11 düşüşle 1 milyar 50 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Binek otomobiller yüzde 4 azalışla 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 3 azalışla 394 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüsler yüzde 14 azalışla 177 milyon dolar ve çekiciler yüzde 83 azalışla 30 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Almanya, en fazla ihracat yapılan ülke olarak öne çıktı, ancak bu ülkeye yönelik ihracat yüzde 20 azaldı. Birleşik Krallık, sektör için en büyük pazar konumunda bulunurken, ihracat yüzde 20 artarak 322 milyon dolara ulaştı. ABD’ye yüzde 2, Rusya’ya yüzde 13 düşüş yaşanırken, Romanya’ya yönelik ihracat yüzde 79 arttı.

Avrupa Birliği ülkeleri, sektörün en büyük alıcı grubunu oluşturdu ve ihracatları yüzde 12 azalarak 1 milyar 787 milyon dolar olarak gerçekleşti. Diğer Avrupa ülkeleri yüzde 14 artış gösterdi. Bağımsız Devletler Topluluğu ve Afrika ülkelerine ise sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 28 oranında düşüş yaşandı.

Haziran ayında Türkiye’nin otomotiv sektörü, ihracatında önemli değişimler yaşadı. Tedarik endüstrisi, binek otomobiller, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, otobüs-minibüs-midibüsler ve çekiciler gibi ürün grupları farklı düzeylerde azalış gösterdi. Özellikle çekicilerde yüzde 83’lük bir düşüş dikkat çekti.

Ülke bazında ihracatta Almanya, en fazla ihracat yapılan ülke konumunu korurken, Birleşik Krallık sektör için en büyük pazar oldu ve ihracatta yüzde 20 artış yaşandı. Fransa’ya yapılan ihracat ise yüzde 21 azalarak 315 milyon dolar olarak gerçekleşti. İspanya’ya yüzde 7, Romanya’ya yüzde 23, ABD’ye yüzde 3 artış görülürken, İtalya’ya yüzde 7, Slovenya’ya yüzde 2, Polonya’ya yüzde 35 ve Belçika’ya yüzde 30 düşüş yaşandı.

Avrupa Birliği ülkeleri toplam ihracatın büyük bir kısmını oluştururken, bu ülkelere yapılan ihracat yüzde 12 azalarak 1 milyar 787 milyon dolar oldu. Diğer Avrupa ülkeleri yüzde 14 artış gösterdi. Bağımsız Devletler Topluluğu ve Afrika ülkelerine yönelik ihracatta ise sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 28 düşüş yaşandı.

Otomotiv sektörü, küresel ekonomik ve piyasa koşullarına bağlı olarak ihracat performansında dalgalanmalar yaşamaya devam ediyor.