Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Necip Taşkın, “Maaş Farkları Adaletsizlik Yaratıyor”

Anadolu Sağlık Sen Başkanı Taşkın, 5434 ve 5510 Sayılı Kanunlar Arasındaki Emekli Maaşı Farklarının Giderilmesini Talep Etti.

Anadolu Sağlık Sen Başkanı

Anadolu Sağlık Sen Başkanı Necip Taşkın, kamu çalışanları arasında maaş farklarının adaletsizliğe neden olduğunu ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti.

Taşkın, 2008 yılı Ekim ayından önce işe başlayan çalışanlarla, bu tarihten sonra işe başlayanlar arasındaki maaş farklarını gündeme getirdi.

2008 yılı Ekim ayından önce işe başlayan çalışanlar, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’na tabi olarak çalıştıkları için daha yüksek emekli maaşı ve emekli ikramiyesi almaktadır. Bu çalışanlar, emekli olduklarında maaşlarının %70’inin üzerinde bir oran alabiliyor. Ancak, 2008 Ekim ayından sonra işe başlayan çalışanlar, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. maddesi, 1. fıkra (c) bendi kapsamındaki düzenlemelere tabi olarak çalışmakta. Bu düzenleme gereğince, 5510 sayılı Kanun’a tabi çalışanların emekli kesenekleri düşük olduğu için emekli maaşları da daha düşük kalmakta. Bu durum, emekli aylıkları ve ikramiyelerinde yaklaşık 1.000 TL’ye varan bir fark oluşturmakta.

Necip Taşkın, bu ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve adaletin sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. Taşkın, 5434 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanun arasındaki farkların revize edilmesini, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve uluslararası çalışma normlarının göz önünde bulundurulmasını talep etti. Taşkın, “Sosyal Hukuk Devleti ilkeleri, Anayasa’nın 10’uncu maddesi ve uluslararası çalışma ve ücret normları dikkate alınarak gerekli düzenlemelerin yapılması elzemdir. 2008 sonrasında işe başlayan kamu çalışanlarının yaşadığı mağduriyetin sona erdirilmesi gerekmektedir” dedi.