Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Konut Kredisi Kullanımı Zorlaştı, “Ortak Konut Kredisi” Gündemde

Haziran ayında konut kredisi

Haziran ayında konut kredisi kullanımında geçen yıla göre yarı yarıya düşüş yaşandı. Artan kredi faiz oranları, konut alımını zorlaştırırken, bir kamu bankasının başlattığı “ortak konut kredisi” ise gündemde. Peki, bu kredi nasıl kullanılabiliyor? İşte detaylar…

Bir kamu bankası, aylar önce yeni bir kredi ürünü olan “ortak konut kredisi”ni devreye soktu. Bu kredi ile birden fazla kişi birlikte kredi çekebiliyor. Krediyi kullanmak için en az 2 kişi olmak gerekiyor ve en fazla 5 kişiye izin veriliyor. Ortak konut kredisi ile alınan ev hisseli oluyor ve tapuya tüm alıcılar kaydediliyor.

Şartlar ve Detaylar

Faiz oranlarında normal kredi ile arasında bir fark bulunmuyor. Ancak, tek başına ev yatırımı yapamayanlar ortak ödeme ile bu borcun altına girmeyi tercih edebiliyor. 2 milyon liralık konut kredisinde faiz oranı yüzde 3,49. Kredi 120 ay vadeli olarak çekildiğinde aylık ödemesi 70 bin 956 liraya geliyor.

İki kişi bölüşürse 35 bin 478 lira, üç kişi bölüşürse 23 bin 653 lira, dört kişi bölüşürse 17 bin 739 lira, beş kişi bölüşürse kişi başı 14 bin 191 lira taksit ödemesi oluyor. 2 milyon liralık bir krediye, 10 senede toplam 6 milyon 514 bin lira faiz ödeniyor.

Ortakların Finansal Durumu Önemli

Ev ortaklarının hepsinin kredi çekmesi zorunlu değil. İsteyenler nakit ödeme de yapabiliyor. Ancak, alınacak konutun değerinin ekspertiz ile belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca, tüm ortakların finansal durumlarının kredi kullanmaya müsait olması da şart. Taraflardan biri krediyi ödeyemezse, borç diğer ortaklara kalıyor ve kredi ortaklarının bakiyeyi kapatması gerekiyor.

Artan kredi faiz oranları, konut kredisi kullanımını zorlaştırırken, kamu bankasının sunduğu “ortak konut kredisi” çözüm olarak öne çıkıyor. Birden fazla kişi ile konut sahibi olmayı kolaylaştıran bu kredi ürünü, konut alımında yeni bir alternatif sunuyor.

ORTAK KONUT KREDİSİNDE DETAYLAR NELER?
Bu durum vatandaşları alternatif taksit yöntemlerine itiyor. Ortak konut kredisi en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek konut kredisi kullandığı ve konutu hisseli aldığı bir modeldir. Ortaklardan hepsinin kredi çekme şartı söz konusu değil, bazıları kredi alabilir, bazıları nakit verebilir. Önemli olan herkesin çektiği kredi tutarını ödeyebilecekleri finansal durumunun olması ve taşınmazın değerinin SPK lisanslı firmalar tarafından kontrol edilerek doğrulanmasıdır.