Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaçak Yapılar Tarih Oluyor: TBMM’den Dev Yapılaşma Reformu Yolda

TBMM’de kabul edilen yeni yasa ile köy evlerinden imar planlarına, yapı denetiminden çevresel projelere kadar birçok alanda köklü değişiklikler hayata geçiyor; kaçak yapılaşma ve denetimsizlikle mücadelede yeni dönem başlıyor.

TBMM’de kabul edilen yeni yasa ile köy evlerinden imar planlarına,

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen yeni yasal düzenleme ile birlikte, yapılaşma süreçlerinden köy evlerine, imar planlarından yapı denetimi sistemine kadar birçok alanda önemli değişikliklere gidildi.

Yasa, özellikle kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi ve kamu arazilerinin korunması amacıyla kapsamlı düzenlemeler içeriyor.

Yapı Denetiminde Sıkı Dönem Başlıyor

Yeni düzenleme ile birlikte yapı denetimi konusunda ciddi sıkılaştırmalar getirildi. Denetim hizmeti verecek firmalar elektronik ortamda belirlenecek, yapı denetim hizmet bedelleri ise inşaat alanına göre yeniden hesaplanacak. Görevini kötüye kullanan denetim firmaları ve personellerine yönelik cezalar da artırıldı. Bu kapsamda suistimaller için 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülürken, idari para cezaları da 50 bin TL’den başlayacak şekilde yeniden belirlendi.

Köy Evleri de Denetim Kapsamında

Yeni yasa, köy evlerini de kapsayacak şekilde genişletildi. Artık köylerdeki yapılaşmalar da sıkı bir denetim sürecine tabi tutulacak. Yapı denetimi süreçleri yeniden düzenlenirken, ilgili kamu kurumlarının görev ve sorumlulukları da netleştirildi. Bu sayede özellikle kırsal bölgelerde izinsiz yapılaşmanın önüne geçilmesi hedefleniyor.

İmar Hakkı Aktarımı ile Kamulaşma Sorununa Yeni Çözüm

İmar planlarında kamu hizmet alanı olarak ayrılan parsellerdeki yapılaşma hakkı, yeni yasa ile taşınmazın değerine göre başka bir parsele aktarılabilecek. Süreç, kıymet takdir komisyonlarının onayıyla yürütülecek. Bu düzenleme ile vatandaşların mülkiyet haklarını korumak ve kamulaştırmasız el atma davalarının önüne geçmek amaçlanıyor.

Değer Artış Payı Geliyor

Yeni yasa kapsamında imar planı değişikliği sonucu taşınmazların değerinde meydana gelen artıştan %90 oranında “değer artış payı” alınacak. Bu bedelin peşin ya da taksitle ödenebilmesine olanak tanınırken, imar planı bulunmayan alanlarda kule ve direklerin ruhsatlandırılması için de harita onay şartı getirildi.

Güneş ve Rüzgâr Enerjisi Yatırımları Muaf

Yasa kapsamında güneş ve rüzgâr enerji santralleri yapı denetimi dışında bırakıldı. Böylece yenilenebilir enerji yatırımlarının önündeki bürokratik engellerin azaltılması ve süreçlerin hızlandırılması hedefleniyor.

Türkiye Çevre Ajansı’na Yeni Yetkiler

Yapılan düzenlemeyle Türkiye Çevre Ajansı’nın yetki alanı da genişletildi. Ajans, çevre projelerine daha etkin katılım sağlamak amacıyla şirket kurabilecek veya mevcut şirketlere ortak olabilecek.