Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erdoğan, “Elektrikli araç ve çip üretimi için 5 milyar dolarlık destek geliyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 30 Milyar Dolarlık Yüksek Teknoloji Teşvik Paketi İşte detaylar…

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 30 Milyar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı’nda yatırımcılara 6 çağrıda bulundu ve yeni teşvik paketlerini açıkladı. Erdoğan, elektrikli otomobil ve çip üretimi gibi yüksek teknolojili üretim alanlarında 30 milyar dolarlık teşvik paketi duyurdu.

Yeni Teşvik Paketi ve Hedefler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nın ayrıntılarını paylaşarak, 6 maddelik çağrı ile 20 milyar dolarlık yatırımı ülkeye kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Erdoğan, Türk ekonomisinin büyük bir dönüşüm sürecine girdiğini ve bu sürecin sonunda ekonominin farklı bir lige yükseleceğini vurguladı.

“İş dünyamız şunu bilsin, bu sürecin sonunda ekonomimiz farklı bir lige yükselecek. Türkiye yeni dönemini forveti olacak,” diyen Erdoğan, büyük dönüşüm sürecinde atılan adımların Türkiye’nin hedefleri açısından önemine dikkat çekti. Erdoğan, yakın geçmişte yaşanan krizlerin mevcut sistemin iflas ettiğini gösterdiğini ve küresel ekonomik fırtınadan ülkenin en az şekilde etkilenmesi için gerekli adımları attıklarını ifade etti.

Elektrikli Araçlar ve Batarya Üretimi

Erdoğan, elektrikli araçlar konusunda üretim kapasitesini yıllık 1 milyona çıkarmayı öngören 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye aldıklarını açıkladı. Bu yatırımlar sayesinde yan sanayisiyle sektörü geleceğe hazırlamayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca batarya üretimini öncelikli alan olarak belirlediklerini ve 2030’a kadar 80 gigavat kapasite inşa ederek bölgesel üretim üssü olmayı hedeflediklerini duyurdu. Batarya üretimi için megavat saat başına 6 bin dolara kadar hibe desteğini içeren 4,5 milyar dolarlık teşvik paketi yatırımcılara sunulacak.

Çip Teknolojileri ve Yeşil Enerji

Çip teknolojilerinin stratejik önemine değinen Erdoğan, çip tasarlama ve üretme kapasitesini geliştirmek amacıyla 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye aldıklarını açıkladı. Çip fabrikası kurmak için %40’a varan oranda sermaye katkısı ve hibe desteği sunulacak. Yeşil enerji başlığı altında güneş ve rüzgar teknolojilerine yönelik yatırımların destekleneceğini belirten Erdoğan, güneş hücresi ve paneli, rüzgar türbinlerinin kanat ve jeneratör üretiminde iyi bir konumda olduklarını ifade etti. Güneşte 15 gigavatlık hücre yatırımlarına megavat başına 8 bin dolara kadar hibe desteği verilecek ve toplamda 2,5 milyar dolarlık bir paket sunulacak. Rüzgar enerjisinde ise 1,7 milyar dolarlık kaynak ayrılacak.

Ar-Ge Merkezleri ve Diğer Destekler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ar-Ge merkezlerinin Türkiye’ye kazandırılmasını amaçlayan esnek bir model önerdi. Dünyanın en büyük ilk bin firmasının personel giderlerinin yarısının karşılanacağını ve en az 20 milyar dolarlık özel sektör yatırımı kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Toplamda 30 milyar dolarlık kaynağın yüksek teknoloji yatırımlarına yönlendirileceğini açıkladı.

Ekonomik Değişim ve Uluslararası Güven

Erdoğan, Türk ekonomisinin kabuk değiştirdiğini ve bu sürecin sonunda farklı bir lige yükseleceğini yineledi. Yurt dışındaki piyasa aktörlerinin Türk ekonomisine olan güveninin arttığını ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için gereken adımları attıklarını ifade etti. Yerli ve milli elektrikli otomobil Togg’un yollarda olduğunu ve bu başarıyla diğer sektörlere ilham kaynağı olduklarını belirtti. Kısa süre önce BYD ile 1 milyar doları aşan bir yatırım sözleşmesi imzaladıklarını ve başka şirketlerle de görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.